اضطراب کرونا

unnamed.jpg

اضطراب کرونا

حال و هوای صفحات مجازی پیرامون مساله کرونا هر روز و هر لحظه بروزرسانی میشود، گروهی در مورد این مساله زیاد اغراق می کنند و گروهی دست به دامن قانون جذب شده اند که فقط از خوبی و شادی بگویند و اسم کرونا را حذف کنند.
واقعیت این است که اغلب ما به طور قابل توجهی از آتش، زلزله ، سیل ، کروناو بلایای مشابه می ترسیم.
ما از حیوانات وحشی ، از ساختمان در حال ریزش ، از مکانی که آتش گرفته است و…از همه اینها می گریزیم.
واین اولین نوع اضطراب است که در روانشناسی ،” اضطراب واقعی” یا “اضطراب عینی ” خوانده میشود.
می توان گفت نتیجه ی اضطراب واقعی این است که؛ ” مارا برای گریختن از خطرهای واقعی و محافظت کردن از خودمان هدایت می کند.” اضطراب واقعی، ممکن است به عنوان ترس توصیف شود که این ترس، همان عکس‌العمل تطبیقی است که در بیشتر موقعیت‌ها، هوشیاری و توانایی فرد را در مقابل خطر افزایش می ­دهد. و این امر بسیار مهم و حائز اهمیت می باشد.

اما انسان به طور ناهوشیار روشهایی برای تحریف واقعیت پیدا می کند و احساسات خود را از حیطه ی هوشیار دور نگه می دارد تا مضطرب نشود.
وقتی کسی نتواند با رویکردهای عادی و عقلانی ، اضطراب را کاهش دهد یا از بین ببرد ممکن است به روشهای غیر عقلانی متوسل شود ، روشهایی که روانشناسی آنها را مکانیزم دفاعی می نامند.
بعنوان مثال در حال حاضر گروهی اذعان دارند که بیایید شاد باشیم ، نام بیماری کرونا را نبریم و اصلا به آن فکر نکنیم و …
در واقع اینگونه افراد فعالانه و هوشیارانه و صرفا با فکر نکردن به افکار اضطراب آور سعی می کنند که اضطراب ناشی از بیماری کرونا را متوقف سازند‌ و به نحوی سرکوب نمایند و اگر در سرکوب این اضطراب موفق نبودند ناهوشیارانه واقعیت شیوع ویروس کرونا را انکار می کنند.
اما سوالی که مطرح می شود این است که سرکوب و انکار اضطراب واقعی چقدر به نفع سلامت روان ما می باشد؟

حقیقت این است که افراد دائماً در تلاش‌اند تا از مشکلات مختلف درونی و بیرونی خود فرار کنند.آنها این مسائل را انکار می‌کنند یا به سختی با آنها دست و پنجه نرم می‌کنند اما غافل از اینکه انکار و سرکوب واقعیت های عینی مانند یک دست انداز در مسیر موفقیت و حل مشکلات عمل کرده و تشدید مشکلات و اضطرابهای بعدی را به دنبال دارد.
با توجه به توضیحاتی که در مورد اضطراب واقعی داده شد بهتر است به جای اینکه افکار یا احساسات ناخوشایند را کنترل کنیم و یا از آنها فرار کنیم؛ این رویدادها را فقط مشاهده و پذیرش نماییم . به جای فرار از واقعیت بحرانی، وجود بیماری کرونا را در کشورمان و در سطح جهان بپذیریم و خود را در مقابل این بیماری ایمن سازیم و نکاتی که وزارت بهداشت برآن اشاره دارد رعایت نماییم .
ونکته بعدی این که در زمان و لحظه ی حال زندگی کنیم( ذهن آگاهی ) .
علاقه به لحظه حال نشان دهیم و نه درگیر گذشته و نه نگران آینده باشیم . باور داشته باشیم که گذشته، گذشته است و نمی‌توان آن را تغییر داد، آینده نیز هنوز نیامده و کاملاً ناشناخته است. زمان حال یعنی لحظه‌ای که در آن قرار دارید، تنها جایی که می‌توانید در آن خلق کنید، تصمیم بگیرید، گوش فرا دهید، تفکر کنید، لبخند بزنید.
ذهن آگاهی یعنی زندگی  با خود، رفتار همدلانه با مشکلات، برای یافتن بهترین شیوه ی حل آنها و استفاده از آنان به عنوان پلی برای داشتن زندگی بهتر با کمترین اضطراب ….
ذهن آگاهی ظرفیت روانی ما را افزایش می دهد و باعث کاهش افسردگی و اضطراب می‌گردد به طوریکه به جای پرهیز از تجربه‌ها و هیجانات سخت، با آنها روبه‌رو میشویم.
ما می توانیم در لحظه لحظه ی زندگی مانند خوردن . راه رفتن . لمس اشیاء ، خوراکیها و … توجه آگاهی را تمرین کنیم و آرامش را جایگزین اضطراب نماییم بعنوان مثال، برای خوردن یک سیب ، ذهن آگاهی را تمرین می کنیم.

سیب را در دست بگیرید و به آن نگاه کنید، به فرم، بافت و یا هر نشانه دیگری که بر روی آن است با دقت بنگرید.
سیب را در دستانتان احساس کنید یا حتی آن را مقابل لبانتان قرار دهید.
آن را به صورتتان نزدیک کنید و با نفسی عمیق آن را استشمام کنید.
به واکنش بدنتان توجه کنید مانند افزایش بزاق دهان یا افزایش میل به چشیدن آن.
نهایتا، تکه ای از آن را گاز بزنید، توجه کنید که مزه اش چگونه است، چه احساسی دارد و اگر لذت بخش است، آن را بجوید.

ودر نهایت برای کاهش اضطراب از تکنیکهای مدیتیشن، ریلکسیشن، مراقبه ، دعا و نیایش و…استفاده نمایید . تا بدین طریق با حداقل اضطراب، پذیرش واقعیت موجود در جامعه ی خود باشیم.و بهترین حل مساله را برای مواجه با این بحران بکار بندیم.

نویسنده: فاطمه سادات فاطمی روانشناس و مدیر داخلی کلینیک روانشناسی آتیه کرمان

اضطراب کرونا


پاسخ دادن

آدرس ایمیل شما منتشر نمی شود. فیلدهای ضروری نشانه گذاری شده اند *






سوالی دارید

اکنون با ما تماس بگیرید


شماره های تماس:

09395491004
09105911004
03432487417



دنبال کنید

شبکه های مجازی

با ما در شبکه های مجازی همراه باشید.